9 september 2023
Geplaatst door TeamGasthuiskwartier

Zaterdag 9 september is het open monumentendag. Vanuit het gasthuiskwartier en MWPO is er aandacht besteed aan deze dag. De kapel en het zusterhuis zijn opengesteld voor bezoekers en het is mogelijk om een route te wandelen langs de monumentale panden en de nieuwbouw.

 

Al in 1274 maakten schriftelijke bronnen melding van het Groot Ziekengasthuis in ‘s-Hertogenbosch. Daarmee was het een van de oudste ziekenhuizen van Nederland.

In de loop der eeuwen ontstond achter de 17e eeuwse Gasthuispoort een bonte deken van gebouwen, waaronder een zusterklooster met kapel, een Mariapaviljoen voor mensen met besmettelijke ziekten, een mortuarium en een apotheekgebouw. Tegenwoordig staat de poort van het Groot Ziekengasthuisterrein letterlijk open voor het publiek. Hier is het genieten van een unieke toevoeging aan de binnenstad: een samenspel van oude monumentale gebouwen en nieuwe woningen.

De aanwezige monumentale gebouwen in het gebied  - voornamelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw - hebben een grote cultuurhistorische waarde en herinneren aan de dominante rol die het ziekenhuis in die periode speelde in de medische zorg in 's-Hertogenbosch.

De kapel en het zusterhuis worden open gesteld en er is wandelroute langs de monumenten in het Gasthuiskwartier. Met een speciaal ontworpen routekaart ontdek je onderweg nog veel meer over het mooie erfgoed. Ontdek de harmonie tussen monumentale panden en nieuwbouw. Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van ons ’s-Hertogenbosch en ontdek hoe het verleden en heden samenvloeien. Mis het niet en dompel je onder in het verleden én de toekomst van het Gasthuiskwartier.

Bezoek voor meer informatie ook de volgende links: