28 maart 2023
Geplaatst door TeamGasthuiskwartier

RASECHTE BOSSCHE VERKNOCHT AAN STAD EN GASTHUISKWARTIER

Ans van Berkom werd geboren aan de Postelstraat in ’s-Hertogenbosch en groeide net als haar man Ton Govaars op in het hart van de stad. Samen maakten ze een ‘uitstapje’ naar het buitengebied voor de kinderen. Maar toen die de deur uit waren, verhuisden ze snel weer terug naar het centrum van ’s-Hertogenbosch. Dit is de plek waar ze zich fijn voelen. We spreken Ans die openhartig vertelt over geluk, verdriet en liefde. Zowel voor haar man als voor de stad waar ze geboren en getogen is. 
 

“Met veel plezier woonden we 20 jaar in een appartement op het Water en Vuurplein. De overstap van een eengezinswoning naar gelijkvloers comfort hadden we al gemaakt, daar hoefden we niet meer voor te verhuizen. Het was Gasthuiskwartier dat ons verleidde om nog één keer te verhuizen. We volgden de plannen op de voet en kochten zo’n 5 jaar geleden in het eerste project een appartement op de hoek van de Zuid-Willemsvaart. 3 jaar geleden kregen we de sleutel. We genoten ervan alles samen uit te zoeken. Ook keken we uit naar alles wat de toekomst zou brengen. Helaas kwam de coronaperiode en kwam mijn man in augustus 2022 vrij plotseling te overlijden.”

Volop kunst en cultuur
Ans is sterk en positief en kijkt terug op duizend mooie herinneringen, maar het gemis is groot. “Alleen ben ik niet, ik heb twee zonen, schoondochters en vier kleinkinderen. Met mijn vijf zussen, broer en andere familie en vrienden heb ik een goed contact, maar we overlopen elkaar niet. Daarbij geniet ik van het rijke aanbod op het gebied van kunst en cultuur in ’s-Hertogenbosch. Ik ga graag naar de lunchconcerten in de Podium Azijnfabriek en bezoek geregeld de Verkadefabriek en de Koningstheateracademie. Daar wandel ik vanaf Gasthuiskwartier zo naartoe.”

De historie kennen
Als Ans eenmaal begint te vertellen over haar ’s-Hertogenbosch komen er mooie verhalen boven. “Mijn man is altijd geïnteresseerd geweest in de cultuurhistorie. Hij verdiepte zich ook in zijn eigen stad, volgde de cursus Boschlogie en de opleiding tot stadsgids. Hij is 20 jaar stadsgids geweest bij de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch. Door hem leerde ik steeds nieuwe dingen van mijn stad. Ik vind het heel bijzonder dat ik nu op de plek woon waar vroeger het op één na grootste ziekenhuis van Nederland stond (vanaf ongeveer het jaar 1274). 

Van historie een sprong naar het heden
“Hoe bevalt het wonen in Gasthuiskwartier?” vragen we mevrouw. “We hebben erg geboft dat we voor het appartement in aanmerking kwamen, want er was een grote belangstelling voor Gasthuiskwartier. We hadden hoge verwachtingen, die zijn waargemaakt en zelfs overtroffen met name ook door de energiecrisis. Het appartement is gasloos, heeft vloerverwarming en een warmteterugwininstallatie, vloerkoeling en uitstekende isolatie. Daardoor heb ik geen last van een hoge energierekening.” 

Je ziet in alles dat er aandacht is voor kwaliteit
“Gasthuiskwartier vind ik heel mooi door de mix van stadswoningen, appartementen en herenhuizen. Allemaal met een eigen vormgeving door de diverse steensoorten en kleuren en metselwerkdetails. Ik was vanaf het begin al enthousiast. Zeker omdat er monumentale gebouwen in het gebied zijn gebleven. Je ziet in alles dat er veel aandacht is voor kwaliteit en afwerking. Dit is echt veel luxer dan ons vorige complex. Daarbij voldoet alles weer aan de normen van nu.”

Bedankt!
Als we afsluiten, wil Ans nog even kwijt dat ze het hele aankooptraject als heel prettig heeft ervaren. “Het contact met de verkoopmakelaar was heel fijn en dat maakte het kopen extra leuk. Ook de kopersbegeleiders hebben ons heel goed geholpen met het appartement helemaal naar onze zin te maken.” 
 

interieur woning ans